Multer Det er ikke uten grunn den kalles "skogens gull", for den kan virkelig skape gullfeber i myra.
Ingefær Kan brukes i kaker, middagsretter og alskens heksebrygg. Og det er ingen heksekunst å dyrke den selv.
Karve Frøene har fulgt oss siden steinalderen og har gitt oss gode middager, en sunn tarm og kuppelhue.
Jordskokksuppe Jordskokksuppe har en pikant nøtteaktig smak som de fleste vil like. Rask å lage - sunn å spise.
Gresskarsuppe Lyst på en kremet, smakfull suppe som passer perfekt til kalde dager? Denne gresskarsuppen er både enkel å lage og full av naturlig sødme fra gresskaret. Oppskriften passer perfekt som forrett, middag eller til kjølige høstkvelder.
Verdens enkleste eplekake Dette er ikke bare en superenkel eplekake, den inneholder også mer epler enn de fleste eplekaker. Kaken krever lite forberedelser og lages i en brødform.
Slik lagrer du poteter Fra du tar poteten opp av jorda i september kan den være like fin på tallerkenen i mai.
Grønne tomater Du har sikkert hørt at du ikke skal spise grønne poteter fordi de inneholder giftstoffet solanin. Men visste du at grønne tomater inneholder et lignende giftstoff, nemlig tomatin?
Innsats for finere epler Gleden for mange hageeiere er å sette tennene i fullkomment, saftig eple. Men avlingen blir ikke alltid som forventet.
Nå velges sommermenyen På denne tida er det som om alt ligger foran oss hagefolk. Lyset kommer tilbake og det begynner å krible i fingrene etter frø og jord. Fjorårets tabber har forhåpentligvis blitt til læring, og litt klokere setter vi i gang med en ny dyrkingssesong.
‘Åkerø’ – eple med historie Åkerø-eplet, med sin karakteristiske smak, er manges favoritteple. Det er mye brukt i Norge, men stammer fra godset Åkerø i Sverige, der mortreet fremdeles står – mer enn 250 år etter at det ble plantet.
Honningens vidunderlige verden Den 27. januar ble vinnerne av NM i honning for 2023 kåret. Det ble konkurrert i tolv kategorier, alt fra løvetannhonning til flytende kystlynghonning. Hvordan blir honningen så variert i smak?
Du oransje, saftige frukt, god dag! Vi spiser i gjennomsnitt nesten 5 kilo klementiner hver omkring juletider, i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Dette er usedvanlig bra for oss, mener Birger Svihus, professor i ernæring ved NMBU. Ikke bare ernæringsmessig.
Å lykkes med rips Rips er lite krevende planter, faktisk den mest hardføre bærarten vi har, og kan dyrkes over hele landet.
Dyrk agurk Agurk elsker varme og vann, og i juli vokser de så det knaker. Det beste er å dyrke rett i veksthusjorda, eventuelt i store potter – gjerne med selvvanning.
Beiteskade på frukttrær Et par epletrær, plantet for 4 år siden, har hatt en røff oppvekst med rådyr og tørke i skrinn jord. Ingen epler, bare tynne greiner som strekker seg mot himmelen. Er det håp?
Trær og busker i barnehagen Grønne utemiljøer er essensielt for barns utvikling. Spesielt viktig er det for barn som vokser opp i bymiljøer.
Eksotiske grønnsaker Her finner du tips om uvanlige og eksotiske sorter i norske grønnsaksbed. Nederst på siden kan du laste ned dyrkingstipsene på flere språk.
Nypesyltetøy Ettersom nyper er noe av det letteste å plukke skulle man tro folk går mann av huse for å få tak i mengder. Men så skal nypene renses, og de små frøene inni både klør og kleber til hender og utstyr…
Anbefalte frukt- og bærsorter til barnehagen Når vi skal velge frukt- og bærsorter i barnehagen er det viktig å satse på sorter som er sterke mot sykdommer. Da er det gode muligheter for å lykkes.
Asparges Er du småsulten og trenger noe kjapt å spise er ikke selvdyrket asparges løsningen. Den er en flerårig plante som trenger to-tre sesonger på seg til å kunne gi deg en god avling. Planlegging må altså til.
Aspargesprat Nils Opdahl er en erfaren aspargesdyrker som ønsker råd om hvordan han kan gi aspargesbedet sitt et løft. Hageselskapets fagekspert Gustav Redalen svarer.
Lagring av epler Epler kan lagres lenge utover vinteren. For å unngå at fin frukt ødelegges under lagringen, er det lurt å ta noen forhåndsregler.
Når skal jeg høste eplene? Arne hadde spørsmål om når eplene skulle høstes, og hvordan de best skal lagres. Har du grønne spørsmål? Våre medlemmer får personlig svar av fagekspertene våre, gratis!
Mikrogrønt: Reddik Reddik er raske og enkle å dyrke. Vokser raskt og kan høstes allerede etter 5 dager, forutsatt at du har eksponert sådden for lys på dag 3. Reddik-mikrogrønt er så sprø som de blir på dag 5 eller 6. Blir de større får de mer blader og mister sprøheten.
Mikrogrønt: Brokkoli Brokkoli er en av de enkleste sortene mikrogrønt å dyrke. Den har en mild, fersk smak av kål og passer perfekt til enhver mikrogrøntsalat eller som garnityr. Gir avling etter bare 8–12 dager.
Lag en avokadoplante Den store steinen i avokado-frukten er et frø og kan sås som andre frø. Avokadoplanten blir en artig, dekorativ stueplante, med store, lansettformede blad.
Svær squash til lasagne I ferien hadde squashen løpt løpsk. Svære, forvokste grønnsaker er ikke de beste på smak, men i lasagnen ble det orden på (grønn)sakene.
Grønnsaker i pallekarm En pallekarm eller flere kan gjøre nytten som grønnsakshage. Med kantstein rundt og grus mellom kassene, blir grønnsakslandet lettere å stelle og penere å se på.
Ta stiklinger av tomatplanten Når du har tatt tjuver av tomatplanten trenger du ikke å kaste dem. Tjuvene kan stikkes i jord der de kan vokse videre som selvstendige planter.
Lag en varmbenk For ekstra tidlig grønnsaker eller planteoppal uten tilleggsvarme kan du lage en varmbenk. En varmbenk fungerer ved at den får varme nedenifra, fra gjødsel som gjærer.
Salat– fra tidlig vår til sen høst Her får du nyttige tips til hvordan du kan dyrke og høste kortreist, frisk og god salat, og andre bladgrønnsaker, gjennom en lang sesong.
Lus Mange hjemmedyrkere har opplevd at plantene i veksthuset blir angrepet av lus. Men med tidlig innsats og god hygiene kan problemet reduseres betydelig.
Urter Friske urter er et godt bidrag til den daglige kosten. Utover høsten og vinteren kan de dyrkes i vinduskarmen eller i et frostfritt uterom.
Vannspinat Vannspinat er en tropisk vannplante som kan dyrkes i jord, men krever en varm og fuktig sommer for å utvikle seg her til lands. Har du veksthus eller plasttunnel og nok vann, kan du gi deg i kast med denne spennende bladgrønnsaken i vindelfamilien.
Sylting og safting Plukk og konserver, slik at du kan nyte sommerens smaker gjennom hele vinteren. Du får med deg gode næringsstoffer og mye glede.
Ta tempen på jorda Enten våren er varm eller kald, som den er mange steder i år, er det vanskelig å vite når det er klart til å så i grønnsakhagen.