Slik lagrer du poteter
Fra du tar poteten opp av jorda i september kan den være like fin på tallerkenen i mai.
En av potetens aller beste egenskaper er dens lagringsdyktighet, men det må gjøres riktig.
Mørkt
Blir poteten utsatt for lys vil den ganske raskt bli grønn i overflaten. Det er dette vi vil forhindre ved å hyppe potetene når vi dyrker dem. Grønnfargen er egentlig et tegn på at fotosyntesen er igangsatt. Som en følge av dette vil den også begynne å produsere giftstoffet solanin. Dette gjør poteten for å beskytte seg mot skadegjørere, – noe middagssultne mennesker må kunne regnes som.
Stoffet solanin kan gi magesmerter og generelt ubehag. Eller det som verre er, som svimmelhet eller synsforstyrrelser.
For å forhindre grønne poteter må de altså lagres mørkt.
Kjølig
Poteten er en knoll, en levende organisme med oppsamlet næring. Dette betyr at den under riktige forhold vil begynne å vokse og gro. Derav navnet groer, som begynner å vokse ut av poteten når temperaturen tillater det. Groene er begynnelsen på selve potetplanten. De er ikke farlige å spise, men heller ingen deliktatesse. Får groene vokse vil poteten etterhvert bli myk og slapp. Har potetene fått groer skreller vi dem bare vekk.
For at potetene ikke skal sette groer bør de lagres i riktig temperatur, ca 5-6 grader. Mange kjøleskap holder lavere temperatur, da kan potetene lett få en søtlig smak.
Konklusjon:
Har du en sval kjeller kan du legge potetene med jord på seg i f.eks en trekasse som slipper til litt luft. Dekk den med et lokk eller pledd for at lyset ikke slipper til.