
Grønne tomater
Du har sikkert hørt at du ikke skal spise grønne poteter fordi de inneholder giftstoffet solanin. Men visste du at grønne tomater inneholder et lignende giftstoff, nemlig tomatin?

– Det er ikke grønnfargen i seg selv som er tomatin. Grønnfargen skyldes klorofyll, men tomatin-innholdet er høyt i grønne, umodne tomater, opplyser Marit Almvik ved det norske referanselaboratoriet for analyse av plantetoksiner i mat ved NIBIO.
Å varme opp grønne tomater hjelper dessverre lite, og grønne tomater vil derfor fortsatt inneholde tomatin selv etter at de har blitt stekt eller syltet.
Heldigvis skal det mange grønne tomater til for å oppleve en forgiftning.
– Tomatin er mye mindre giftig enn solanin. Store mengder kan gi kvalme og magebesvær, men alvorlig forgiftning i mennesker er ikke rapportert, forteller Almvik, som betrygger at små mengder grønne tomater ikke er farlig for friske voksne.
Når tomatene modnes og skifter farge fra grønn til rød eller gul, synker tomatin-innholdet kraftig, slik at modne tomater er helt trygge å spise.
