Tørket kardemomme klar til bruk

VERDENS ELDSTE KRYDDER?

Kardemomme

– En norgesvenn.

Publisert Sist oppdatert

Som mange andre – kanskje de fleste – av krydderne vi bruker til jul, kommer kardemommen østfra. Nesten alt brukes i India og i Midtøsten. Og merkelig nok, i Norge og Skandinavia. 

Reiser til blant annet Marokko inspirerte Thorbjørn Egner til å skape Kardemomme by i tekst, tegninger og musikk.

Den vokste opprinnelig i de sørvestlige delene av India, men spredde seg nok tidlig derfra. Vi regner dette krydderet som et av verdens eldste. 3000 år gamle kilder forteller at kardemomme ble brukt som medisin både i India og i Kina. 

Medisin

Det er nesten ikke grenser for hva kardemomme gjennom tidene har hjulpet oss mot. Forkjølelse og luftveisplager nevnes hyppig. Magetrøbbel av ulikt slag kan leges med for eksempel kardemomme blandet ut i melk. 

Selveste Hippokrates – "legekunstens far" – anbefalte kardemomme mot både isjias, hoste og tilbakeholdt urin. Om innpåslitne dyr hadde glefset deg i leggen, kunne kardemomme hjelpe om dyret hadde etterlatt gift i såret.

Kardemomme er også beskrevet som et brukbart afrodisiakum brukt mot impotens.

Kardemomme setter smak på curryretter som denne thailandske Massaman curry

Krydder

Reiser vi til India er kardemommen lett gjenkjennelig ved middagsbordet. Krydderblandinger som Garam masala og curry er utenkelig uten dagens tema. 

Egypterne var flittige brukere av kardemomme som krydder, men også i røkelse eller som tannblekingsmiddel. 

I Midtøsten er det vanlig å gi kaffen preg av kardemomme, det samme med teen vi får servert i Iran og videre østover.

Norsk julekake, med rosiner, sukat og kardemomme
Kardemommekjerner med frø

Det er som smak – ikke medisin eller røkelse – vi først og fremst kjenner kardemommen her til lands. Vi bruker den særlig i hvetebakst og i vafler, men også i tradisjonelle julekaker som fattigmann, smultring og ikke minst i julekaken Julekake (også kalt julebrød). 

Foreløpig har vi her til lands ikke brukt kardemomme så mye i middagsretter, med noen unntak. Vi kan for eksempel finne innslag av kardemomme i julepølse. Noen gir pasta bolognese et lite krydderløft ved å tilsette enten kardemomme eller kanel.

Slik vokser det

Maks smak

Aller mest smak får vi om vi kjøper frøene hele og morter eller maler dem selv. Om vi i tillegg rister dem lett i en tørr panne før vi maler, får vi maks ut av smaken.

Kardemomme tilhører ingefærslekten. Det er et eviggrønt tre som vokser i tropisk klima. Frukten er liten, bare et par centimeter lang, pæreformet og har 10-20 frø inni. Det er disse som males opp til vårt krydder.

Dyrking

India er verdens største produsent av kardemomme, men de spiser opp nesten alt selv. Den kardemommen vi kjøper stammer derfor oftest fra Guatemala.  

Kardemomme har vært av de aller dyreste krydderne man kunne få tak i siden hver plante gir temmelig lite krydder av seg. Frukten modnes ujevnt og må høstes fortløpende ved riktig stadium av modningen. Dette gjør dyrkingen særlig ressurskrevende. 

I moderne tid dyrkes det kardemomme på store plantasjer i India, Sri Lanka, Sørøst-Asia, Jamaica, Guatemala og Australia.

Fersk kardermomme

  

Powered by Labrador CMS