Stell av
hagesaks

Per viser deg hvordan du vasker og sliper hagesaksa etter sesongslutt, slik at den er klar til neste sesong.

Publisert Sist oppdatert

Per Spangen er faglærer og ansvarlig for gartnerutdanningen ved Norges grønne fagskole – Vea. Han er også hagebrukskandidat fra NMBU og leder av Hageselskapet Hedmark.

Dette trenger du:

Utstyr
  • Bryne
  • Fastnøkkel eller skiftenøkkel
  • Stålull
  • Olje
  • Vann
  • Tørkepapir

– Saksen, som vi går med i lommen gjennom hele sommeren, blir litt slitt, og litt mindre skarp med hyppig bruk. Derfor er det smart utpå høsten å vedlikeholde saksa, sier Per.

Slik gjør du:

1. Ta saksen fra hverandre.

– Det som er viktig da er at du legger det du tar ut i riktig rekkefølge, slik at du ser hva du har tatt ut og får satt det sammen igjen i riktig rekkefølge.

2. Vask knivbladet og andre smådeler med stålull og vann.

– Få bort smuss som har satt seg på saksen i løpet av sommeren, da holder den i mange år.

3. Tørk bort vann.

saks som er tatt fra hverandre
Tørk alle delene på papir eller et kjøkkenhåndkle.

4. Slip kniven med bryne.

– Brynet skal bare brukes til å slipe på den siden vi ser det er slipt fra før. Vi skal ikke slipe på den flate baksiden. Jeg vinkler brynet og bruker sirkelbevegelser.

Du kjenner når knivbladet er blitt skarpt.

5. Sett sammen saksen.

6. Olje

Per bruker en sprayboks med WD-40 til å olje saksen i alle skjøter.

– Voila, ferdig!

Powered by Labrador CMS