Nå er det på høy tid å få potetene i jorda

Dette gjør vi i mai

Kom mai du skjønne milde, men det kan også fortsatt komme frost.

Publisert Sist oppdatert

Slik sår du direkte i bakken 

Når du sår rett i bedet eller pallekarmen, er det vel verdt å luke godt først. Da får frøene mindre konkurranse og en bedre sjanse for å klare seg. Trykk frøene godt på plass med litt jord oppå, slik at de har god jordkontakt. Vann etterpå og pass på å holde jorda fuktig frem til frøene spirer, og en god stund etterpå. Frø som tørker ut under spiring blir det ingenting av.

Grønnsaker du kan direkteså nå:

  • Sukkererter 
  • Brekkbønner 
  • Åkerbønner 
  • Rødbete

Disse grønnsakene kan du forkultivere inne nå

  • Slangeagurk 
  • Sylteagurk 
  • Gresskar 
  • Squash
  • Mais

Stell frøplanter 

En stor bladliljeklump (Hosta) kan bli til mange nye planter. Planlegger du nye bed, er staudedeling en veldig økonomisk måte å gjøre det på.

Pass på at små tomat- og andre grønnsaks- eller blomsterplanter du forkultiverer inne får nok vann, næring og lys. Når du ser røtter vokse gjennom bunnen av potta, er det på tide å potte om eller plante ut, dersom frostfaren er over.

Del stauder 

Hvis du trenger flere stauder, eller hvis staudene dine ikke blomstrer så godt lenger, kan du dele dem nå. Grav opp hele klumpen, del den med spade, kniv eller greip, og plant der du vil ha dem. Husk å vanne. Vårblomstrende stauder er det best å vente til høsten med å dele, slik at du får mest mulig blomstring. Mens høstblomstrende stauder passer det fint å dele nå.

Forbedre gjerne plantehullet med god kompost.

Les mer om deling av stauder her

Vierhortensiaen ‘Annabelle’ får blomster på årets nye skudd. Dermed kan du klippe ned alle greinene fra i fjor. De små lysegrønne skuddene som er på vei opp vil vokse seg store og blomstre frodig senere i sommer.

Beskjære hortensia 

Hvordan du bør beskjære din hortensia kommer an på om den blomstrer på de nye greinene som kommer til å vokse frem i år (årets vekst), eller om den blomstrer på de greinene som vokste frem i fjor sommer (fjorårets vekst).

  • Vierhortensia (Hydrangea arborescens), som ‘Annabelle’, blomstrer på årets vekst, så den kan du klippe helt ned. 
  • Syrinhortensia (Hydrangea paniculata) blomstrer også på årets vekst. For å få en kraftig blomstring, klipp fjordårets vekst ned til et knoppepar og behold rammeverket av greiner under. Fjern også døde og skadete greiner. 
  •     Les mer om  beskjæring av syrinhortensia her 

  • Hagehortensia (Hydrangea macrophylla) blomstrer på fjordårets skudd, så denne må ikke klippes helt ned. Klipp av fjorårets blomster ned til et nytt skutt. Klipp gamle, skadde og kryssende greiner.
Bruk sertifiserte setteløk så unngår du sykdom.

Sett løk 

Gul og rødl kepaløk er lett å dyrke. Kjøp setteløk og sett dem slik at tuppen stikker opp av jorda.

Det er ikke anbefalt å sette matpoteter fra butikken. Grunnen er fare for spredning av skadesykdommer. Du får kjøpt sertifiserte settepoteter i hagesentre og hagebutikker på nett.

Sett poteter 

Allerede første mai kan du sette poteter hvis faren for frost er over hos deg. Lag renner, sett potetene med groene oppover og dekk med omtrent ti centimeter jord. Poteter som får sol på seg blir grønne. Blir de det, er det tegn på giftstoffet solanin.

Tynn bringebærhekken 

Hvis du ikke ryddet i bringebærradene i høst, klipp helt ned alle greinene som bar bær i fjor. Tynn nye skudd ned til sju til ti per meter, slik at alle får sol. Fest skuddene du beholder til stativet. Legg på gjødsel, for eksempel ku- eller hønsegjødsel.               

Hvis du trenger et bringebærstativ, slå ned stolper, fest planker på tvers på stolpene og fest ståltråd mellom plankene.

Luk

I mai måned blir vekstvilkårene bedre og bedre for plantene – både de du vil ha og de du ikke vil ha. Setter du av litt tid nå til å fjerne de du ikke vil ha, sparer du deg for mye ergrelse senere i sesongen. Før plantene setter seg skikkelig, er de dessuten mye enklere å luke bort med hele roten.

Les mer og se videoer om lukeredskap her.

Utplanting 

Når faren for frost er over, er det trygt å plante ut. Men husk at småplantene du har sådd innendørs er vant til en beskyttet tilværelse i lune forhold. De trenger derfor en gradvis tilvenning til utelivet, gjennom:

Herding

Sterk sol kan svi og tørke ut, kald vind kan sette tilbake eller i verste fall drepe planter som har hatt det lunt og godt inne, hvis overgangen blir for brå. Hjemmedyrkede plantene må derfor herdes, tilvennes utelivet, før utplanting.

Les mer om herding av planter her

Foryngelse av busker 

Bærbusker som stikkelsbær, skyter nye skudd fra bakken. Klipp gamle greiner helt ned for å gi plass til nye.

For å holde busker tette og fine, er det lurt å forynge dem om våren. Klipp gamle greiner helt ned til bakken. Dette vil stimulere ny vekst. 

Dyrker du pil til fletting, eller for fargens skyld, kan du klippe den helt ned nå. Det er de nye skuddene som er myke og mest fargerike. 

Det samme gjelder sibirkornell, busken som har røde stilker som lyser opp om vinteren. Det er de unge greinene som er mest fargerike. For å holde på fargen og forynge busken, klipp gamle greiner helt ned. Hard beskjæring hindrer samtidig at plantene setter frø, som er en god ting, ettersom sibirkornell sprer seg villig med frø.

Powered by Labrador CMS