Vinterhage
Mange planter liker seg godt i en vinterhage. Her er det lyst og som regel kjølig om vinteren og varmt om sommeren. Men før du setter i gang med å innrede vinterhagen med planter, er det viktig at du skaffer deg kunnskap og legger en plan.
Valg av krukker
Det finnes mange ulike typer krukker, både når det gjelder materiale og utforming. For plantene er krukkevalget vanligvis ikke så viktig, men noen krukker påvirker plantenes trivsel.
Svarte plastpotter som står i sola, blir veldig varme, faktisk så varme at røttene kan skades eller dø. Plastpotter bør derfor dekkes, potteskjulere er både pent og praktisk.
Terrakottakrukker egner seg godt til bruk i en vinterhage. Vannet i pottene fordamper gjennom porene i krukkene, og senker dermed temperaturen inne i rotklumpen. Ulempen med terrakottakrukker er at en må vanne hyppigere.
Uansett krukkevalg, drenering er viktig i alle typer plantekar, unntatt i selvvanningsvarianter. Sørg også for at krukkene er store nok.
Vanning
Plantene bør vannes relativt hyppig i vekstsesongen. 1-3 ganger i uka er som regel passe for de fleste planter, avhengig av slag, størrelse på plante og krukke.
Fra november til mars reduseres vanningen. I denne tiden er plantene i hvile, og trenger kanskje vann bare en gang hver fjortende dag.
Hvis du ønsker å redusere jobben med vanning, er det en god idé å installere et vanningsanlegg. Dryppvanningsanlegg med tidsur kan anskaffes forholdsvis rimelig, og vil være nødvendig hvis du er mye borte i løpet av sommeren. For å regulere vannmengden til den enkelte plante, plasserer du flere slanger i de pottene der det vokser store og vannkrevende planter, og færre slanger i pottene til de små og mindre vannkrevende plantene.
Jord og gjødsel
Plantene i en vinterhage vokser i en begrenset mengde jord. Det er derfor ekstra viktig å velge riktig og god jord. Spander jord av god kvalitet, og sørg for at de ulike plantene får den type jord de trives best i. De fleste jordblandinger er tilsatt næringsstoffer, men over tid vil disse brukes opp og vaskes ut av krukkene. Du må derfor tilsette gjødsel.
Gjødsling kan gjøres enten via vanningsvannet, eller blandes inn i jorda som langtidsvirkende granulater ved planting eller ompotting. For enkelte planter, slik som bromeliaslekten (for eksempel ananas og tillandsia), kan gjødsel tilføres ved å dusje gjødselblanding rett på bladene.
I vekstperioden er det viktig å tilføre nok gjødsel. Men det er bedre å gi svake løsninger hyppig, enn å tilføre sterke doser en gang i mellom. Det er også viktig å unngå å gjødsle i tørr jord. I hvileperioden er det ikke nødvendig å gjødsle i noen særlig grad.
Temperatur
Plantenes krav til temperatur varierer like mye som deres krav til annet stell. Optimaltemperaturen til ulike planter, sommer som vinter, vil blant annet påvirkes av plantenes opprinnelse. Men generelt kan vi si at sommertemperaturen i vinterhagen ikke bør overstige 30 grader. Hva du skal bruke vinterhagen din til, vil også være med på å bestemme hvordan plantene vil like seg. Skal vinterhagen være i bruk som oppholdsrom også om vinteren, sier det seg selv at plantene er nødt til å leve med vår innetemperatur. Men skal vinterhagen være forbeholdt planter om vinteren, og du kan stenge av rommet, vil de fl este planter tolerere 5-10 grader.
Husk at det er viktig at en plante får en gradvis tilvenning til lavere eller høyere temperatur. Hvis målet er å skape optimale forhold for plantene dine, er det med temperatur som med alle andre faktorer, skaff deg kunnskap om hva plantene liker.
Planter som egner seg i vinterhagen:
Nyttevekster
- Aprikos (Prunus armenica)
- Citrus
- Fersken (Prunus persica)
- Fiken (Ficus carica)
- Kakifrukt (Diospyrus kaki)
- Kiwi (Actinidia)
- Nektarin (Prunus persica var. nectarina)
- Pasjonsfrukt (Passiflora)
- Vindruer (Vitis vinifera)
Prydvekster
- Aloe
- Agave
- Bromelia
- Engletrompet (Datura)
- Fiken
- Gardenia (Gardenia jasminoides)
- Hawaiiblomst (Hibiscus)
- Jasmin (Jasminum)
- Kaktus
- Kamelia (Camellia japonica)
- Oleander
- Oliven
- Orkidé
- Paradisfuglblomst (Strelitzia)
- Pelargonia Porselensblomst (Hoya)
- Skjermlilje (Agapanthus)
- Stuelønn (Abutilon)
- Trillingblomst (Bougainvillea)
- Tåre (Fuchsia)
- Yucca
Krydder
- Rosmarin
- Laurbær (Laurus)
Generelt vil de fleste krydder-planter du kjøper eller sår, trives bedre i vinterhagen enn i en varm vinduskarm på vinteren.