
Hvaler er Årets hagelag 2025
Via aktiviteter fra druedyrking til fuglesangtur har Hvaler hagelag dyrket hageglede, kunnskap og felleskap på en forbilledlig måte og blitt kåret til Årets hagelag – en utmerkelse som hyller ildsjeler og inspirerende hagelagsaktivitet.
Hageselskapets lokale hagelag arrangerer temakvelder, kurs, hagevandringer og andre grønne aktiviteter hvor hageglade i lokalmiljøet kan møtes og dyrke sin hagelidenskap sammen. Hagelagene drives av frivillige som legger ned en enorm innsats i å holde Hageselskapets aktivitetstilbud levende og attraktivt. Disse grønne heltene fortjener stor heder og ære, og hvert år kårer Hageselskapets landsstyre Årets hagelag for å berømme et hagelag som utmerker seg i sitt arbeide.
I år gikk Hvaler hagelag til topps. I begrunnelsen trakk juryen frem at hagelaget har et rikt og variert medlemstilbud som når ut til forskjellige aldersgrupper og at «Hvaler hagelag står fram med god drivkraft og målbevisst satsing på kunnskap, medlemsvekst, promotering, samarbeid og nytenking rundt arrangementer som når ut til nye grupper.»

Vi har snakket med hagelagets leder Kristine Norsted.
Hvordan føles det å bli kåret til Årets hagelag?
– Det føles utrolig stort! Det er en anerkjennelse vi setter enormt pris på. Vi har jobbet systematisk og målrettet i mange år, og denne utmerkelsen gir oss inspirasjon til å fortsette utviklingen.


Hvilke av arrangementene deres er mest populære?
– Hagevandringer og turer i inn- og utland er alltid veldig populært. I juni skal vi besøke Ingunns hage – turen ble fulltallig på tre dager. Kurs som «Beredskapshagen med Datsja» har vært svært populært, det samme er studieringer i snittblomsterdyrking. Hagekvelder med kjente foredragsholdere som Maria Berg Hestad, Hanna Wendelbo og John Taylor trekker mange mennesker. Vi ser at både faglige dypdykk og naturnære opplevelser trekker folk, og gjerne begge deler i kombinasjon.

Tenker du det er viktig å ha så stor bredde i tilbudet?
– Ja, det er helt avgjørende. Bredden gjør at vi når ulike grupper, både erfarne hagefolk og nybegynnere – eldre og yngre. Vi har aktiviteter for de som vil lære mer og for de som først og fremst søker fellesskap og inspirasjon. Mangfold er vår styrke.
Hvor har dere møter og arrangementer?
– Vi bruker ulike lokaler rundt på Hvaler og i Fredrikstad etter behov, men vi har fast base og lager på Folkets hus på Spjærøy. Noen ganger samles vi i hager, eller møteplasser hos samarbeidspartnere. Vi er fleksible, og det gir variasjon. Noe skjer ute, noe inne – det kommer an på årstid og innhold, samt forventet antall deltakere.

Hva er hemmeligheten bak Årets Hagelag?


– Hemmeligheten ligger i bredden og dybden i arbeidet vårt – og ikke minst i fellesskapet. Vi har klart å være både inkluderende og faglig sterke, og det gjør at vi treffer mange ulike interesser. Vi har også vært bevisste på å utvikle tilbudet kontinuerlig, og å lytte til medlemmene våre og trender i samfunnet.
– Vi bruker Facebook meget aktivt, det er en god arena for å nå et stort publikum raskt og enkelt.
Dessuten har vi hatt et aktivt og dedikert styre som har jobbet godt sammen. Noen er helt ferske, andre har vært med i noen år nå. Når det skal velges inn nye medlemmer til styreverv får valgkomiteen en "bestilling" fra styret på egenskaper det nye styremedlemmet bør inneha ut ifra hvilke oppgaver som skal ivaretas. Kunnskap om blomster og planter er likegyldig selv i et hagelagsstyre.
– Som leder i Årets hagelag 2025 må jeg ærlig innrømme at jeg ikke kan alt om hverken kompostering, stauder eller høner i hagen, men jeg vet hvem jeg kan spørre. Og et godt nettverk er gull verdt.
Styret i fellesskap fordeler ansvar etter interesse og kompetanse, og det skaper eierskap og engasjement. Alle trenger ikke gjøre alt, men alle gjør noe. Vi har fokus på et godt miljø, der vi spiller hverandre gode, tør å utfordre hverandre innad i gruppen og spiller på lag. Men viktigst av alt for og lykkes; vi har det gøy!
Dere er gode til å samarbeide lokalt. Blant annet samarbeider dere med Hvaler kommune og Bondelaget om den årlige Eplefestivalen. Dere samarbeider også med andre foreninger om foredrag og turer. Hva er fordelene med å samarbeide?
– Samarbeid gjør at vi når flere målgrupper og får tilgang til ressurser og kunnskap vi ellers ikke ville hatt. Det siste året har vi samarbeidet tettere med Kråkerøy Jeger- og Fiskeforening, det skaper aktiviteter med lavere snittalder og fine møteplasser med fokus på natur og friluftsliv.

Hva er ditt beste tips til andre hagelag?
– Våg å tenke nytt, men vær tro mot det lokale. Se på hva som rører seg i nærmiljøet, og bygg aktiviteter ut fra det. Samarbeid med andre, og tør å hente inn både fagfolk og entusiaster. Og skap en varm og åpen atmosfære der folk føler seg velkommen og sett. Inkluderte medlemmer gjør også rekrutteringen av nye medlemmer lettere.


Vi gratulerer Hvaler hagelag!