Den 7.februar starter hagelagsåret i Bø og Sauherad hagelag. Klokka 19.00 kommer Anette Norheim Fredly til Frivilligsentralen i Bø og vil fortelle oss om Bokashikompost.

Den 7.februar starter hagelagsåret i Bø og Sauherad hagelag. Klokka 19.00 kommer Anette Norheim Fredly til Frivilligsentralen i Bø og vil fortelle oss om Bokashikompost.

Å kompostere ved bruk av bokashi er en ganske ny metode i Norge som har mange fordeler i forhold til tradisjonell varm- eller kaldkompostering. Den er enkel og luktfri og forvandler matavfallet ditt til en næringsrik jord full av gode mikro-organismer!
Bokashi stammer fra Japan og Sørøst-Asia og i dag brukes metoden over store deler av verden som et alternativ til tradisjonell kompostering. Bokashi er en form for kompostering som bruker bestemte grupper av mikroorganismer til syrning (fermentering) av organisk materiale og egner seg svært godt til matavfall. Denne formen for kompostering krever ikke en kompostdunk eller et stort uteareal; litt jord er nok!

Det brukes bokashistrø som inneholder økologiske urter og mikroorganismer som finnes naturlig i sunn hagejord og kompost uten forurensing. Mikroorganismene i bokashistrøet bryter ned matavfall uten at det det skjer noen forråtnelse, og man unngår dårlig lukt og tap av næringsstoffer. Når matavfallet er ferdig fermentert blandes det med jord, og etter noen uker har man produsert en næringsrik jordblanding som kan brukes til f.eks. gjødsling eller planting.  Det er mange fordeler ved å benytte seg av bokashi til å bryte ned matavfallet.  Det er raskt og enkelt. Det kan brukes i småskala eller storskala, så lite matavfall er ingen hindring. Alle typer matavfall kan fermenteres, inkludert kjøtt, fisk og meieriprodukter. Siden fermenteringen foregår i et lukket system slipper man problemer med insekter, skadedyr og vond lukt.  Når matavfallet er ferdig fermentert vil det være fult av gunstige mikroorganismer.

Alt dette og mye mer vil du få vite når du kommer på møtet vårt i februar.
Vi tar 50 kroner i inngangspenger, for det får du gratis kake og kaffi og er med på vår faste utlodding med koselige hagepremier.
Alle er hjertelig velkommen til en hyggelig hagekveld. “