Formering av stueplanter

Formering av stueplanter

Ved hjelp av stiklingformering kan man på en rimelig og enkel måte skaffe seg flere stueplanter, eller lage planter til andre. Det er enkelt, billig, krever liten plass og ingen forkunnskaper.

skjema stiklingerÅ ta stiklinger vil si at vi fjerne en del av en plante for å få denne til å slå rot. Stiklinger kan tas fra forskjellige plantedeler, og får navn etter hvor på morplanten de tas.

Valg av planter

De fleste stueplanter kan formeres med stiklinger. Toppstiklinger er det som ofte brukes, men undersøk i litteratur eller snakk med fagfolk på gartnerier e.l. hvis du er i tvil.

Tid for stiklinger

Rett tid for å ta stiklinger av stueplantene er i perioden fra og med februar til og med juli.

Jord for stiklinger

Bruk gjerne så- og kaktusjord som inneholder sand. Denne jordblandingen inneholder mer luft, har bedre drenering og lite næring så når røttene er dannet må det tilsettes næring eller plantes om i vanlig blomsterjord.

Vann

Ha på litt vann inntil stilken etter at stiklingen er satt. Jorda må holdes godt fuktig. For mye vann kan resultere i at stiklinger råtner. Dette gjelder spesielt stiklinger av kjøttfulle, saftige planter. NB! Spesielt stiklinger med mange blad er følsomme for uttørring. En plastpose over potta eller et minidrivhus vil redusere fordampningen. Plastposen evt. lokket på minidrivhuset fjernes etter 10 – 12 dager.

Temperatur

Høy temperatur framskynder rotdannelsen. Det er selvsagt forskjeller på riktig temperatur fra plante til plante, men for de fleste plantene vil det holde med ca. 25 °C.

Lysforhold

Stiklingene settes lyst, men ikke direkte i sollys.


 

Flere typer stiklinger

Skuddstikling

Skuddstikling er som regel en toppstikling og skjæres av et ungt fullt utviklet skudd som har vokst ut siste året. Stiklingen skjæres på skrå rett under et bladfeste. Passe lengde er 10 – 15 cm. Det nederste bladet fjernes og stiklingen settes 1,5 – 2 cm ned i jorda som pakkes fast inntil.

Bladstikling

Bladet av planten plasseres oppreist litt ned i jorda eller flatt oppå. Fra enkelte planter som bladbegonia kan bladet deles og legges oppå jorda, mens f.eks. fra svigermors tunge deles bladet og stikkes rett ned i jorda.

Øyesstikling

I bladhjørnet sitter det en ikke utviklet knopp (øye). Stilken skjæres over og under knoppen. Bladet blir sittende på og evt. rulles sammen for å minske fordampningen.

Rotstikling

Laget av en rotbit med anlegg for nytt skudd. Hver rotbit trenger ikke mer enn et slikt vekstpunkt. Øye og rotstiklinger er spesielt og egner seg derfor bare for viderekommende.