Svær squash til lasagne

Svær squash til lasagne

I ferien hadde squashen løpt løpsk. Svære, forvokste grønnsaker er ikke de beste på smak, men i lasagnen ble det orden på (grønn)sakene.

FOTO og OPPSKRIFT: Karen Byhring Jordal

Har du forsøkt å dyrke squash? Det blir fort mye grøde. Og tiden fra passe store grønnsaker, til litt for store, kan gå fort. Men, ikke fortvil. Denne digre, kortreiste squashen ble vegetar-lasagne og deilig middag for to store og to små.

Slik gjorde familien det:

Først ble squashen skrellet og høvlet i tynne skiver med ostehøvel.

Til tomatsausen ble det brukt det man fant i skap og kjøleskap:

  • 2 tomatbokser
  • diverse linser og bønner
  • gulrot
  • chili
  • litt av midten på squashen, med frøene i, ble delt i terninger

Til ostesausen:

  • creme fraiche
  • fetaost

Og avslutte med revet gulost på toppen.

Steketid ca 30 minutter

Les også: Dyrk squash rett i komposten

 

En rugg av en squash som er blitt litt treen og vel fast i fisken. Kan den brukes til matlaging likevel? Så klart! Foto: Karen Byhring Jordal

Ostehøvelen er grei å benytte når squashen skal høvles i tynne skiver. Foto: Karen Byhring Jordal

Begynn med sausen nederst i smurt form. Foto: Karen Byhring Jordal
Så et lag med høvlet squash, med creme fraiche og fetaost smurt over. Forsetteslik med å legge lag på lag til sausene er brukt. Avslutt med revet ost. Foto: Karen Byhring Jordal

 

Så var familiens middag klar. Fuktig, men veldig god. Squash inneholder mye vann, selv den som er blitt svær og treen. Foto: Karen Byhring Jordal

Squash-suppe
Marita lager suppe på slike store squash:

  • 1 stor (eller 2 normale) squash i biter
  • 5 dl vann og 2 terninger hønsebuljong kokes til squashen er mør
  • Kjøres glatt med stavmikser
  • Smakes til med pepper, muskatnøtt og evt salt.
  • Legeres med fløte/smør/egg etter ønske.