Sommerfuglbusk

Sommerfuglbusk

Får du først denne til å trives vil den bli en glede både for deg, insekter og småfugler.

Selv om de opprinnelig stammer fra fjellområdene i Kina, er det hovedsaklig i kystnære strøk i sør-Norge at sommerfuglbusker kan vokse seg store og prangende. De trives best i H1 – H3.

Det finnes flere typer sommerfuglbusker. Her til lands er det Høstsommerfuglbusken (Buddleja davidii) som er vanligst. Om forholdene ligger til rette kan den vokse seg høy og virkelig sette sitt preg på omgivelsene. Blomstene sitter på aks og blomstringen kan vare fra juli til ut i september. Om du skal plante denne, sett av rikelig med plass.

Planting

  • Gi den en plass i sola. Helst med et raust luftrom rundt, det setter sommerfuglene ekstra stor pris på.
  • Den kan plantes ut hele hagesesongen, men sørg for god vanning etter planting. Særlig om dette er på våren eller om sommeren. Vanning av busker bør gjøres ukentlig eller hver annen uke hele den første sesongen.
  • Den trives i  lett og luftig jord. Om jorda er leiraktig eller hardstampet, bland inn kompostjord
  • Den egner seg godt til å ta stiklinger av.

Beskjæring

Om du lar den vokse fritt kan den bli over 2 meter.  Den vil gjerne trenge støtte. Du kan også binde flere greiner sammen slik at den holder seg bedre mot vinden i tillegg til at du får samlet planten så den ikke legger seg utover hele bedet.

Sommerfuglbusken kan beskjæres for å oppnå ønsket størrelse. Om du kutter den helt ned bør du være obs på at de nye skuddene kan bli så kraftige at de ikke tåler sin egen vekt og knekker av i roten. Du bør derfor være flink til å gi den støtte eller binde den opp.

En gulspurv foretrekker frøstander på Sommerfuglbusken framfor innkjøpt julenek som får henge i fred.

Populær

Sommerfuglbusken kunne ikke hatt noe annet navn. Den blomstrer lenge, er proppfull av nektar og er hele tiden omgitt av en skare av sommerfugler. Også andre insekter tiltrekkes av de små blomstene som sitter på store aks over hele busken.

Sommerfuglbusken blomstrer fra nye skudd hver sesong, men du trenger ikke fjerne gamle frøstander. Om du derimot lar dem henge over vinteren er dette svært populært for småfuglene som kan meske seg med deilige frø helt til fram til våren.