Plantelys (vekstlys)

Dyrking i vinduskarm med dagslys blir ensidig og kan bli for sterkt. Plantene strekker seg mot lyset og blir lange og hengslete. De må ha en såpass robust fysikk at de ikke brekker om du nyser på dem i pollensesongen. Kunstig lys er forutsigbart og du får bedre kontroll på veksten.

Forkultivering av planter innendørs strider mot naturen. De vekstene du jobber med nå  har egentlig ingenting i det kalde nord å gjøre i det hele tatt. Chili, paprika, tomater….de hører jo til i Syden ! Derfor må du trikse med lys og temperatur.

Sola

Hvis du bruker naturlig lys fra vinduet (ja det er lov) bør du sette opp en reflektor for å spre lyset. Vær flink til å snu plantene vekk fra det livgivende lyset når de strekker seg mot det, enda så hjerteskjærende det kan føles. Planter er lynraske, så ofte må du dreie på pottene flere ganger om dagen. Ikke la dem få viljen sin !

Kunstig lys

Lyset må fordeles på plantene. Det beste er derfor å bruke lysstoffarmatur med 2 eller 3 lysrør. Armatur med 3 lysstoffrør på 65 W med hvitt lys gir best resultat.

  •  2 rør på 40 W belyser en benkeflate på 120 x 50 cm.
  • 2 rør på 65 W belyser en benkeflate på 150 x 50 cm.
  • 3 rør på 65 W belyser en benkeflate på 150×70 cmMan tager hva man...hager ? På kontorene til Hageselskapet var det tomme postkasser og binders som ble løsningen for oppheng av vekstlys. Chilli og paprika trives på jobb..

Man tager hva man…hager ? På kontorene til Hageselskapet var det tomme postkasser og binders som ble løsningen for oppheng av vekstlys. Chilli og paprika trives på jobb.

Husk at det er viktig at reflektoren er ren. En kan bruke vanlige lysstoffrør og det er ikke nødvendig med spesialpærer. Avstanden fra plantene til lyskilden varierer selvsagt med lysstyrken. Armaturen henges opp med kjetting slik at en eventuelt kan regulere avstanden.