Plant et tre

Plant et tre

Et tre tilfører hagen alt det vi liker, men ikke tenker så mye på; skygge, lukt, le, romfølelse og lyd. I tillegg gir de oss frukt, farge om høsten og et sted for fuglene å søke tilflukt.

Når er det best å plante?

Det er best å plante trær om våren eller om høsten. Da er fordampingen minst og jorden inneholder mer fukt enn midt på sommeren. Om du bor i et område med kort vekstsesong, kan det være lurt å velge våren til planting av trær. Så får plantene hele sesongen til å etablere seg godt, noe som sikrer overvintringen på den nye vokseplassen. Trær kan også plantes om sommeren, men da må du være ekstra påpasselig med vanning etter planting. Før var det vanlig at trær levert som klump (dyrket direkte i bakken i planteskolen), i motsetning til pottedyrkede planter (ofte kalt karplanter) bare kunne kjøpes mens trærne var i hvile, fra bladfelling høst til knoppsprett om våren. Men med mer moderne utstyr kan store klumpplanter nå også bestilles og leveres i vekstsesongen.

Hvilket tre skal jeg velge?

Dette spørsmålet har ingen enkle svar. For at treet skal passe hos deg, tenk først på hvor stor plass du har til rådighet. Husk at et tre ikke er ferdig når det er plantet, men vil ta plassen sin og få form over mange år, kanskje så lenge du eier hagen. Et tre som blir alt for stort for plassen sin vil skape irritasjon både for deg og dine naboer. Beskjæring er ikke svaret på et for stort tre. Andre ting å tenke på for å finne et passende tre er hvor mange soltimer planten vil få, hvilke oppgaver treet skal fylle i hagen din og hvilke attributter du ønsker av treet. Skal det bære frukt, gi le eller hindre innsyn. Ønsker du at treet er alltidgrønt, at det får fine høstfarger eller at det skal gi mat til fuglene … Hvilken klimasone du bor i og hvor god jorda er, vil også avgjøre hvilket tre som passer hos deg. Kontakt en gartner eller forhør deg i et hagesenter om de kan bestille inn et tre som passer ditt behov. Merk at såkalte E-planter (eliteplanter) er sorter av busker og trær spesielt tilpasset norske forhold. E-planter er frie for sykdom og produsert i Norge. En E-plante har egen merking.

 

Hold jorda åpen

Et nyplantet tre vil vokse raskere og trives bedre hvis det ikke må konkurrere med andre planter om næring og vann. Typisk har gress og ugress grunne røtter og vil forsyne seg først, før treet har fått kraftige og dype røtter. Etter planting og minimum de første 3–4 årene, bør vi derfor etterstrebe å holde jorden rundt treet fri for andre planter. Avhengig av treet størrelse bør jorden være åpen i en ring på 0,7–1,0 m i diameter. Jorden kan gjerne dekkes med gressavklipp som holder jorden fuktig, hindrer etablering av frøugress, gir jorden næring og mikrolivet mat. Åpen jord rundt trær vil også hindre at barken skades av kant- og gressklipper. Om vi planter trær blant andre planter, for eksempel i en staudebeplanting, unngår vi at gress og ugress vokser inn til stammen.

Vanning

For nyplantede trær er det spesielt viktig å unngå tørke. Tørke kan gi stopp i veksten, dårlig etablering og utvikling og i verste fall kan planten dø. Avhengig av treets størrelse anbefales 30 liter vann per plante, 2 ganger i uken det første året i vekstsesongen, når det ikke kommer nok regn, noe det sjeldent gjør. Det trengs 30 mm nedbør for å gi plantene det vi kaller en real rotbløyte. Også senere er det viktig å passe på med vanning, spesielt for planter som vokser i begrenset jordvolum, på lett, tørkesvak og grunn jord eller i plantekasser. Bruk gjerne en såkalt vanningssekk eller en vanningsgrop for å sikre god vanning.

 

Støtte

Tre stokker i ring rund stammen.

Når vi planter et tre, trenger det støtte for at det skal vokse seg rett. Store, skjevvokste trær kan på sikt utgjøre en fare for omgivelsene. Støtten må ikke festes for høyt opp eller for stramt, det er meningen at vinden skal få rugge litt i trekronen, det gir sterke røtter og god etablering. Å feste støtten en tredjedel av treets høyde opp fra bakken, kan være en tommelfingerregel, men vil kunne variere. Avhengig av grunnen og rottilveksten bør støtten få stå på i alt fra tre til fem år. Tre påler festet til treet fra hver sin side er en god metode. Gamle sykkelslanger, nylonstrømper eller et annet værbestandig materiale som er fleksibelt, er velegnet.

 

Gjødsling

Bland gjerne inn kompost eller eventuelt litt naturgjødsel i plantehullet, det gir langtidsvirkende næringseffekt. Men bruk aldri kunstgjødsel i hullet, det blir for sterkt og vil kunne svi røttene. Overgjødsling gjøres etter planting, følg anvisningen på pakken. Del gjerne gjødseldosen i flere, men totallengden bør ikke overskrides i løpet av sesongen. Vann alltid etter gjødsling.

 

Plantingen

Grav et plantehull som er så stort at rotklumpen får god plass. Hullet bør også være er en god del dypere enn rotklumpen er høy.
Trær som har vokst lenge i samme potte får ofte ”snurrerot”.  Klipp bort de værste snurrene og forsøk å løsne røttene litt. Røtter som er i full snurr kan ha problemer med å rette veksten utover i bakken.
Før du planter, la rotklumpen stå i en bøtte med vann til den er gjennomfuktet. Det er den når det slutter å boble. Vann gjerne også litt i plantehullet.
Så er det tid for å plante. Forbedre jorda, både i bunnen av hullet, og jordhaugen du har gravd opp, ved å blande inn kompost, egen eller kjøpt. Sørg for god jordkontakt
Det viktig å ikke plante for dypt. Vi planter på samme nivå som planten sto i potta, men sørg for å dekke potteklumpen, som ofte er av torv,  med hagejorda.
Til slutt vanner vi. Vann treet med 30 liter vann to ganger i uken den første sesongen.