Aktuelt

Hagekroken i februar

Hagekroken er i dag full av is, litt snø og iskalde vindkast. Drivhuset har overlevd stormene til nå, takket være tunnelformen, tror jeg. Naturen står liksom stille – men ikke helt. Hver morgen hører jeg nye sanger fra «mine» fugler og fra andre flyktninger som har rømt fra snøen. Spurvehøken holder advarende tirader inne fra skogen. Vokter den reviret sitt allerede?

Innendørs venter noen få chilifrø på mer lys og varme for å bli store og sterke. Men utenfor, i bekken, så jeg plutselig små, friske, grønne blad. Og jammen var det ikke engelsk karse som jeg prøvde å så i fjor, men ga opp. Watercress er det engelske svaret på vår persille. Den blir drysset over all slags mat og er i alle salater. Denne vintergrønne planten er meget rik på mineraler og c- vitaminer. Så hadde den altså overlevd der under snøen, og blir plukket inn til dagens middag sammen med grønnkålen.

Dagen etter fastelavnssøndag ble før kalt for blåmandag. Man var fra gammelt av innforstått med at den dagen kunne man skulke jobben. Så hardt hadde man festet og drukket med tanke på den lange fasten som foresto. For under fasten skulle man holde seg borte fra alkohol og kjøttmat helt til påske. Fargen blå refererte til det blå kledet som den katolske kirken draperte alteret med på denne dagen.

Jeg så harespor i snøen i skogen en dag og mintes deler av en regle:

«Hva lister seg på silkesko – i sølv og dype faner? Hva svinger seg åhei, åhå – om vinterhvite graner? Det står en dans i måneglans – en haredans i heien.»

Elisabet

 

Alle aktiviteter innstilt

På bakgrunn av utviklingen i samfunnet og spredning av Coronaviruset følger Hvaler Hagelag myndighetenes anbefalinger og avlyser alle arrangement fremover. Dette gjelder