Åpne hager i Vestre Toten

Åpne hager i Vestre Toten

Vi fortsetter med tradisjonen som startet i fjor, og håper på fint vær og blomstrende hager 11. og 12. juli kl 12-16. Det koster 20 kr i inngang i alle hagene, betales pr. Vipps til hagelaget.  Vi har Antibac tilgjengelig i alle hager, og alle skriver seg på besøksliste i hver hage. Det skiltes med Åpen hage inn mot hagene. Noen har begrenset parkering, men muligheter i nærheten.

Hage 1:  Fagertunhagen, Gerd Ellen Ottersen.  Vestbakkvegen 12.

Avkjøring fra Rv4 mellom Eina og Reinsvoll.
Fra sør: Ta 1. avkjørsel til venstre etter gjennomsnittsmålingen avsluttes
Fra nord: Ta 1. avkjørsel til høyre når du har passert skiltet som varsler gjennomsnittsmåling (Mellom skiltet og fotoboksen)
Du kommer da inn på Vestbakkvegen.
Kjør ca 100 – 150 meter og ta avkjøringen opp til høyre. Hagen ligger rett over toppen og rundt svingen
PS: Kommer du til bruen over Hunnselva har du kjørt forbi avkjøringen. Snu og kjør tilbake rundt svingen. Avkjøringen er da opp til venstre.

 

Fagertunhagen ble påbegynt i 2009 og er en glad og inkluderende hage. Her er det rom for både ugress og rufsete kanter, selv om helhetsinntrykket skal være ryddig. Hagen har endel kreative innslag som insektshoteller, en jordbærvegg, buer og annen mer eller mindre praktisk pynt. Det brukes ingen kunstgjødsel eller sprøytemidler. Alt komposteres, også matavfallet. Det legges til rette for så mye liv som mulig i hagen.  Fagertunhagen har et lite drivhus, en kjøkkenhage og en urtehage. I tillegg er det et flammebed, en pergola og en kvisthule i hagen.

Spesialitet i hagen

Spiselige vekster
Stauder
Kreative løsninger
Frodighet

 

Hage 2: Ragnhild og Bjørn Karlsen, Eriksrudvegen 175.

Hagen på Rogne er en hage med mye forskjellig. Her finnes det mange stauder, busker, vintergrønt og trær. Vi har også kjøkkenhage og drivhus. Har brukt en del naturstein til murer og div. Mange forskjellige sitteplasser og utedusj finnes også.

 

Hage 3: Huset på prærien, Gunn Elin Børthus, Sagvollvegen 419, 2833 Raufoss

NB!!  Bare åpent på søndag!!

Huset, eller snarere Hagen på prærien har god plass, mange store frodige stauder, 2 dammer, høner, mye aktiviteter for barn, det meste bygget opp rundt prinsippene “late hager”. Lettstelt og rom for både insekter og ugress.
I år kommer vi midt oppi et stort prosjekt rundt den nye verandaen der besøkende kan få se hvilke løsninger som er valgt og de ulike materialer som er brukt.
Også hügelbed og bokashi er det mulig å se nærmere på i denne hagen. Ta gjerne med barn til denne hagen.
Spesialitet i hagen
Hügelbed, gjenbruk, store stauder i store bed, barn og aktivitet.
Resten av plantemarkedet står her i dag, bla tomatplanter, bringebær, purre, skjeggiris, alpestikle, og noe annet, få av hver.

 

Hage 4: Ingvild Nygård, Furulybakken 7.

Gammel tomt, men hagen ble påbegynt etter 2010.  Lavbudsjetthage, satser på materialer som finnes på tomta så langt det går, eller billige materialer man får.  Planter fra hagelagets plantemarked eller venner.  Sår en del sjøl.  Hagen inneholder et langt, litt overfylt staudebed med mange vanlige og noen uvanlige stauder.  Roser, jordbæråker og egenbygde grønnsakskasser.  Minidrivhus med chili, agurk, physalis og tomatillo.  Samler regnvann til vanning, komposterer matavfall og hageavfall.  Noen fuchsia og pelargonium.  Forsøk på noen utradisjonelle ting, som å lage et svartsurbær-tre.