Ny giv for potteplantene!

Ny giv for potteplantene!

Ute er det snø og kaldt, men i vinduskarmen er det allerede betydelig mer lys. Plantene strekker seg og trenger, mer vann, mer næring og mer plass. Det er tid for ompotting!

I februar er det tid for å potte om stueplantene. Sola har snudd. Ute er det kanskje isende kaldt og glitrendede snø. Innstrålingen i vinduskarmen kan på denne tiden være mye høyere enn selv midt på sommeren. Nå står sola lavt og skinner rett på vindusflaten.

Innstrålingen i stua er på sitt høyeste i slutten av februar og i mars måned. Vi sier at lyset gir oss mennesker energi. For plantene er lyset helt nødvendig for å leve. Det er lyset som driver prosessene. Lys fra sola og karbondioksyd fra lufta, vann og mineralstoffer fra jorda, må til for at plantene skal vokse.

dsc_0259
Ta en titt under potta og du ser raskt behovet for mer plass. Foto: Hageselskapet

Mer plass

Planterøttene vokser naturlig utover for å søke vann og næring. I en potte er det ikke lenge før røttene møter veggen. I leirpotter samler det seg svært mange røtter langs kantene, mens i plastpotter er de mer jevnt fordelt, selv om det her også er mange langs kanten.

En plante som vokse ute vil kunne trekke på næring fra et stort område. Pottejorda inneholder ikke mye næring og skal planten vokse er det nødvendig å gjødsle.

Valg av potte

Velg en potte som er et par nummer større, slik at røttene får mer plass. Leirpotter står stødig. De puster og gir derfor røttene luft. Dessuten er de gjerne dekorative i seg selv og du trenger ikke potteskjuler i tillegg. Ulempen med leirpotter er at jordklumpen tørker oftere ut og at vi må vanne ofte.

Glasserte leirpotter og plastpotter holder bedre på fuktigheten og er derfor egentlig bedre. Vanlige plastpotter er greie å oppbevare og også fine for plantene. Skal det være enkelt kan potten stå på et tefat som samler opp vannet, eller i en potteskjuler som også er mer dekorativ.

Drenering er viktig

La ikke røttene bli stående lenge i vann. Da vil de mistrives og råtne. I bunnen av potten bør det derfor være et lite lag med småstein, potteskår, lecakuler eller lignende. Mellom steinene og jorda kan det gjerne være en duk, f.eks en bit av kaffefilter, som holder jord og stein atskilt.

Dette laget gir både drenering og luft til røttene. Er slikt lag er spesielt viktig hvis du bruker potte uten hull i bunnen.

Ompottingen

Legg et drenerende lag nederst i den nye potten, så en liten bit duk. Løsne planten forsiktig fra den gamle potten, så du ikke skader de fineste røttene som ligger ytterst. De suger best vann. Sett planten i den nye potten og fyll godt opp med ny jord rundt jordklumpen før du vanner godt. De aller fleste planter vil ha helt vanlig blomsterjord.

Tekst Torborg Galteland (artikkelen har tidligere stått på trykk i Norsk Hagetidend #2/2006)