Vi gleder oss til plantemarked i Midt-Norge den 16. juni

Vi gleder oss til plantemarked i Midt-Norge den 16. juni

Plantemarked for hageinteresserte var en ide som hadde modnet en stund hos initiativtaker Beathe Lovise Solum Fornes da det første markedet ble lansert våren 2017. Plantemarkedet viste seg å bli en suksess Beathe ikke kunne ha forestilt seg, - hun anslår at det kom mellom 4 og 500 mennesker, og det ble noe kaos, både med parkering, kaffesalg og dobesøk. Til tross for køståing og at ting tok litt tid, forteller Beathe at hun kun har fått positive tilbakemeldinger, og ønske om årlige plantemarked.

Beathe forteller at hun og mannen John Hilmar i flere år har reist rundt i inn- og utland og opplevd andre markeder, og savnet et slikt treffsted i Midt-Norge. De ønsket å skape en plass der hageinteresserte mennesker kunne møtes og dyrke sin hobby på tvers av Hagelag og organisert aktivitet. Fokuset skal være å treffe andre og utveksle ideer, sette fokus på gleden ved å ha en hage, liten eller stor, sier en engasjert Beathe.

Beathe og John har over år utviklet en hage som er en god del større enn gjennomsnittshagen. De forteller at de nå har 5 mål, og selv om ikke alt er ferdig utviklet ennå, er planene klare, og arbeidet godt i gang. Ekteparet er gjestfrie og rause og fyrer gjerne opp bålet og serverer blåkaffe, kaker eller grillmat når de får gjester. Gleden ved det som vokser og gror og stor plantekunnskap som de villig deler med besøkende, gjør at det er mange som ser innom for å bli inspirert eller kanskje for å kjøpe med seg en staude eller to.
Beathe har forberedt seg godt til plantemarkedet, hun forteller at hun har sådd 200 nye sorter stauder som hun ikke har i hagen selv. I tillegg har hun sådd mellom 3 og 400 forskjellige sorter som hun selv har i hagen. Beathe forteller at det ikke er alltid hun lykkes med alt som såes, og noen frø tar flere år før de kommer opp, men det blir likevel mye som skal plantes om og vatnes.

Beathe og John har bygd opp en samlerhage der mangfold, og det å prøve ut nye planter, busker og tre har vært drivkraften i flere år. Det har ført til at de nå har omtrent 400 busker og tre, og 1400 stauder. For å holde orden har de nummerert alle bed, og notert hvilke planter de har i de enkelte bed.
Det er 14 andre hageglade mennesker som kommer til plantemarkedet for å selge ulike hagerelaterte produkter. I tillegg til planter og grønnsaker får vi mulighet til å kjøpe glass for å ha i hagen og Cuba- stoler, gyngestoler og benker.

I tillegg til å sette mange frø, har ekteparet budd seg på storinnrykk ved å snekkere to nye utedo, de har bygd flere sitteplasser, og flere er kalt inn på dugnad for å dirigere trafikk og koke kaffe. Mye av planlegging og arbeide fram til midten av juni og marked i hagen brukes til å forberede plantemarkedet. Selv om dette er noe ekteparet Fornes er lidenskapelig opptatt av, kunne de tenkt seg at flere hadde ønske om å arrangere plantemarked, slik at deres hage kunne vært arena for marked annen hvert år, og hvert annet år et annet sted i Midt-Norge. Det kan være flere som går sammen og legger til rette for markedet. Parkeringsplasser, mulighet for å kjøpe noe mat, toalett og sitteplasser må det være, – og ikke minst må det jobbes for å finne gode hagerelaterte varer for salg.

Vi gleder oss til 16. juni og Plantemarked!

Marna Ramsøy