Vi gleder oss til 1000 åpne hager på søndag 24. juni 2018

Vi gleder oss til 1000 åpne hager på søndag 24. juni 2018

Litt glad i hage, eller veldig glad i hage? Trenger du litt inspirasjon, eller er du litt nysgjerrig på andres hager? Du har muligheten til å besøke andre hageglade menneskers hage på søndag 24. juni.

Vi har besøkt to av hagene som hører inn under området til Hageselskapet i Nord-Trøndelag, – og er imponert! Hagene hadde ulikt utgangspunkt, men hadde til felles at de utstrålte en hageglede og et trivelig vertskap.

Den første hagen vi besøkte kaller seg Olsens hage og befinner seg midt i et boligfelt i Verdal. Utgangspunktet var ganske ordinært med et mål tomt og helt flatt. Når Øyvind Olsen kjøpte huset i 2005 var det gamle bærbusker og gress på tomta, så begynte han smått om sett å bygge blomsterbed, et eller to i året.


Etter at Perly Siren kom inn i bildet ble det litt mer fart, faktisk så mye at de i 2008 og 2009 fikk besøk fra flere Hagelag. Ryktet spredte seg, og Midt-Nytt og Hagetiende har også besøkt hagen.
Det er ikke bare på sommerhalvåret de får besøk av nysgjerrige mennesker, for 1. søndag i advent transformeres huset til «julehuset» med mengder av julelys og andre juledekorasjoner. Faktisk så mye at det har fattet media sin interesse, og folk kommer på besøk for å ta bilder.

I 2013 ble hagen kåret til Nordens flotteste hage, en konkurranse arrangert av Plantasjen.

De leier et drivhus et annet sted i kommunen for å få både arbeidsrom, lagerrom og et sted for å drive fram stiklinger. Det er spesielt fuksia som er parets store interesse, og de forteller at de har mellom 300 og 350 ulike sorter. De deltar på utstillinger i lag med andre fuksiaentusiaster, både på Verdal og i Trondheim.
Hagen ble til under veis, vi hadde ingen plan, forteller Øyvind og Perly Olsen. Hagen er preget av flere hundre stauder, sommerblomster som de selv har sådd, busker og trær, flere fontener med vann, skulpturer og flere sitteplasser både med og uten tak over.


Vi kan ikke si annet enn at arbeidet som er lagt ned i hagen, og resultatet av det, er imponerende. Den gir mange ideer til hvordan man kan forvandle forholdvis få kvadratmeter med hage til en oase og rekreasjonsarena.
Øyvind og Perly Siren Olsen finner du på Verdal, i Fredrik Nilssens veg 9, og besøk utenom den 24. juni kan avtales på mobilnr 97198219.

På www.hageselskapet.no sin side finner du oversikt over alle som er med på 1000 åpne hager, inkludert adresse, telefonnummer og åpningstid.

For hage nummer to, – les neste artikkel.

Marna Ramsøy