Friske urter i potter

Friske urter i potter

Urter dufter og smaker godt, og de fleste av dem er lett å dyrke. Noen av dem er også kjent for å ha positiv virkning på helsa vår.

Vi kan samle urter på sommerhalvåret og ta vare på dem, enten tørket eller fryst. Urter på brødskiva eller i salater synes jeg er best fersk. Det er også mer smak i ferske urter. På vinterhalvåret er det vanskelig å dyrke urter i det norske klimaet. Nå kan vi imidlertid kjøpe friske urter i krukker i butikken. Mange erfarer at de varer veldig kort tid, og ser på dem som engangsurter som bare varer noen dager.
Når jeg skriver dette er det mars og dagene er lengre og sola gir mer og mer lys. Dette kan vi utnytte til å holde liv i de urtene vi kjøper i potter på hagesenter eller matbutikken.


I tillegg til urten du kjøper trenger du et par plastkrukker og litt blomsterjord eller kompostert jord om du er så heldig å ha det. Høst av urten ved å klippe den ned. Hvor mye du tar av den kommer an på hvilken urte det er, men du må la noe av det grønne være tilbake. De urtene vi kjøper har det alt for trangt i potta og får for lite plass og gjødsel og de vil derfor dø i løpet av noen dager.
Etter at du ha klipt ned urten tar du den forsiktig ut av potta. Så deler du den i to eller tre deler, avhengig av hvor stor den er og hvor stor de pottene du har er. Potta bør være litt dypere enn den urten stod i og minst 5 cm større i omkrets. Legg et lag jord i bunnen og rundt rota, og litt på toppen.
Du vil sannsynligvis trenge en skarp kniv til å dele rota, det er bedre å skjære enn å rive og slite får å få den fra hverandre.
Urtene skal ikke stå i vann, så det er viktig at det er en vei for overskuddsvann ut av krukka etter at du har vannet. Still krukka på et fat eller en pyntekrukke. Pass på at urten ikke blir stående i vann. Om det er vann i pyntekrukka eller fatet etter et par timer, tømmer du det.


Når du har planta om urtene vil de være litt slappe i starten. Pass på at jorda er lett fuktig og at det ikke er for varmt om de står i et sørvendt vindu, slik at den blir stekt i sola. De liker heller ikke varmepumpe som blåser på dem eller en ovn under vinduet som gjør lufta varm og tørr. De liker altså mye lys, men ikke for mye varme.
Når nesler (brennesle) kommer opp av jorda, kan du høste av dem, både til mat og som gjødsel. Dette er fin gjødsel for urtene dine. Du kan høste ½ kg nesler og legge de i ei bøtte som er minst 10 liter. Tøm 5 liter vann over neslene og dekk det til, men la det slippe til litt luft. La det stå i 8 til 10 dager, helst utendørs eller et rom du ikke bruker så ofte. Dette vil ikke dufte godt, men om du har litt benmel (kan kjøpes på hagesenter) hjelper det mot dårlig lukt å strø litt på brenneslevannet. Benmelet kan du også bruke på løkplantene til våren.
Etter 8 til 10 dager bruker du hansker og fisker ut brennesla. Denne kan du legge på planter ute eller i en kompost. Brenneslevannet sper du ut 1 på 10, altså 1 desiliter brenneslevann til 10 desiliter vann. Dette kan du bruke hver gang du vanner urtene dine og de andre plantene dine.
Her i Trøndelag kan du plante ut urtene dine i slutten av mai med litt beskyttelse om natta eller i starten av juni. Noen urter, som basilikum, tåler kulde dårlig, mens for eksempel gressløk tåler kuldegrader.

Marna Ramsøy
Leder Hageselskapet i Nord-Trøndelag