Bokashi kjøkkenkompost – fra matavfall til jord

Bokashi kjøkkenkompost – fra matavfall til jord

Bokashi er en lettvint måte å omdanne matavfallet ditt til næringsrik jord i løpet av 8 til 12 uker, avhengig av hva du har i matavfallet og temperaturen.

For å få til næringsrik jord av matavfall på så kort tid trenger du en, men helst to lufttette bøtter, bokashistrø bestående av hvetekli, EM1 væsksom inneholder de mikrobene som fermenterer matavfallet og sukkerrørmelasse som mater mikrobene, og du trenger jord. De fleste synes det er enkles å kjøpe ferdig bokshisstrø, det kan bestilles over internett og koster ca 150 kroner for et kilo. Hvor mye du trenger i løpet av et år kommer selvsagt an på hvor mye du komposterer, start med 1 kilo, så ser du hvor mye du trenger. Det trengs 2 ss strø på 1 liter matavfall, litt mer på kjøtt og fisk.

Bøttene kan du kjøpe på internett, disse til spesialtilpasset og har en tappekran nederst. Du kan også lage egne bokashibøtter, det er viktig at de er helt lufttette.

Med Bokashistrø, lufttett bøtte og jord kan du lage god jord av matavfallet i løpet av noen få uker.

Du kan tømme alt matavfallet ditt i bøtta unntatt det som er flytende, og heller ikke aske fra vedovnen. Etter at bøtta er full, står den inne i romtemperatur i to uker. Etter to uker kan du blande den med jord, og etter ytterligere 4 – 8 uker kan du plante i jorda. Hvor tidlig du kan bruke jorda avhenger av hva du skal plante og hvor dypt du har gravd bokashien. Om du legger den langt ned i et bed med 20 – 30 cm jord på toppen, kan du plante i den etter et par uker, om du skal plante direkte i boksahi-jorda bør du vente i 8 uker. Du må også tenke på hva du planter, en liten plante som vil ta noen uker før den blir så stor at røttene rekker ned til bokashien, eller en med store røtter som straks går ned til matavfallet. Planten bør ikke være i direkte kontakt med bokashien før det meste av den er omdannet til jord.

Du kan også bruke bokashi for å mate mikrolivet i et bed som allerede eksisterer ved å grave et hull mellom to planter / busker og tømme litt av bokashi-bøtta, blande med jord og dekke til.
På vinteren kan du lagre bokashien ute, bare matavfall og strø, eller blandet med jord (etter å ha stått inne i to uker). Da finner du igjen den når det blir varmegrader og jorda er opptint. Det lukter litt syrlig av matavfallet, men det ser ut omtrent som da du la det i bøtta.
Det dannes en væske av matavfallet. Hvis du kjøper spesiallagede Bokashi-bøtter har de en kran nederst der du kan tappe bokahsivæsken. Denne blander du ut 1/100 (1 dl på 10 liter vann) og gir plantene som gjødsel. Du kan også tømme væsken på kull eller løv (som du sparer fra høsten) og graver dette ned i blomsterbedet ditt.

Det finnes brosjyrer, bøker og innlegg på internett som gir kunnskap om Bokashi

Det finnes gode beskrivelser av prosessen fra matavfall til god jord på internett, og det er rett og slett bare å hive seg på og prøve seg fram, bare slik får man erfaring som kan brukes til det beste for mikrolivet som hjelper oss med å få gode og friske planter.

Lykke til!