1000 Åpne hager – Hagen på Fribøra i Levanger

1000 Åpne hager – Hagen på Fribøra i Levanger

Hagen på Fribøra ligger ved sjøen i Levanger Kommune og er en mangfoldig hage i cottage garden stil. Hagen og husene preges av en glede over det vakre og en sikker stilsmak. Ken Nufsfjord og Trond Folkestad har lagt ned svært mange timer på hagen sin, og den er vel verdt et besøk.

Litt glad i hage, eller veldig glad i hage? Trenger du litt inspirasjon, eller er du litt nysgjerrig på andres hager? Du har muligheten til å besøke andre hageglade menneskers hage på søndag 24. juni.
På Hageselskapets hjemmesider (www.hageselskapet.no) finner du en oversikt over hvilke hager som er med på 1000 åpne hager. Der finner du adresse og åpningstid.

Vi har besøkt to av hagene som hører inn under området til Hageselskapet i Nord-Trøndelag, – og er imponert! Hagene hadde ulikt utgangspunkt, men har til felles at de utstråler en hageglede og et trivelig vertskap.

Ken Fufsfjord i stabbursdøra

Den andre hagen vi besøker kalles Hagen på Fribøra og ligger like ved sjøen i Levanger Kommune. Utsikten til sjøen og det trønderske landbruks-landskap med gårder og åkrer er det første man legger merke til. Ken Nufsfjord og Trond Folkestad falt også for området og tomta som var lagt ut for salg i 2008. At det på tomta sto et nybygd hus i trønderlån-stil var heller ikke et minus.
I tillegg til huset er det et nybygd stabbur og en garasje på tomta. Stabburet er innredet med antikviteter som vitner om en sikker stil som passer godt til både hus og hage. Ken og Trond sier at om det blir ruskvær på søndag, åpner de stabburet slik at det blir mulig å ta seg en kopp kaffe under tak.

Vi inviteres inn til en kopp kaffe og jordbær. Utsikten med hage og fjorden i bakgrunnen er slik at man tenker at her kan man sitte lenge og bare se og nyte. Tomta er på 3 mål, og det gir mulighet for en variert hage med trær, busker, stauder, bærbusker, bær, grønnsaker, plen og et drivhus som i år inneholder tomatplanter.

Hage i Cottage Garden – stil.

Det er Trond som tar ansvar for å så frø, og det starter han med i kjelleren allerede i mellomjula. Varme og ekstra lys er installert og holder plantene friske og fine til de kan flyttes ut i drivhuset.
Arbeidet med hagen starta de i 2009. Tomta var bratt, og de bygde en steinmur for å lage flere plan. De karakteriserer hagen sin som cottage garden, en litt uformell stil. De har mest stauder, og lager selv planter fra stiklinger og frø. De plantene de selv ikke har plass til selger de, på Bryggerekka bruktmarked på Levanger, i Trondheim og på Midt-Norsk Plantemarked på Holtaunet.


Ken og Trond reiser både i inn og utland for å få inspirasjon, de går på markeder og i botaniske hager. De kjøper frø, løker og planter og gleder seg over det de får til å vokse i en hage nært sjøen og et vær som kan by på mye vind og snø som ikke vil legge seg som et isolerende lag over hagen.
I 2018 er første gang Hagen på Fribøra er med på 1000 åpne hager og Ken og Trond både gleder seg og er spent, ikke minst på været som ikke ser ut til å bli det beste. Vi anbefaler regnjakke og støvler, og med mulighet for kaffe under tak, vil det bli en flott opplevelse. Det blir mulighet til å kjøpe stauder.
Adressen til Hagen på Fribøra er Børøyvegen 118, Levanger. Ken Nufsfjord kan nås på mobilnummer 957 42 038.
Marna Ramsøy