Skade- og nyttedyr i hagen

Erling Fløystad frå BioForsk på Ås ga ei innføring i ulike nyttedyr og skadedyr i hagen. Eit nyttig og lærerikt innlegg på hagekvelden 20.10.2015

Hageselskapet Ålesund og omegn

Skade- og nyttedyr i hagen

Erling  Fløystad frå BioForsk på Ås ga ei innføring i ulike nyttedyr og skadedyr i hagen. Eit nyttig og lærerikt innlegg på hagekvelden 20.10.2015 

13. november 2015 AV: JH

Frå presentasjonen


Frå samtale om skade- og nyttedyr i hagen

                                         

Fløystad jobber innenfor plantevern og plantehelse. Han fotograferer også mye. Han holdt et svært interessant og lærerikt foredrag om hvilke småkryp som finnes i våre hager. Mange av dem er svært nyttige for sunne planter, også på åmestadiet. Blant annet kan de drepe dyr som er til skade for plantene. Foredraget ble visualisert med mange flotte bilder.

Skadedyr:

Mellus på rhododendron: Kreativt forslag for å bli kvitt dem: Bruk støvsugeren. Ellers er vannslange det mest effektive. Forsiktig bruk av høytrykksspyler kan prøves. For andre typer mellus: Såpevann med jevne mellomrom. Det finnes limbånd til bruk i veksthus. Mellus tiltrekkes av gul farge.

Liljebiller : Innvandrere fra Asia. Mest effektivt er å knipe hver enkelt.

Bladlus: Maur er glad i å ta vare på bladlus for å nyte godt av sukkeret den skiller ut. Marihøna er glad i å ete bladlusa. Finnes tape som hindrer maur i å krype opp i planten/treet så den ikke kan beskytte bladlusa mot marihønene. Marihøna legger eggene sine der det er bladlus. Eggene er gule og ligger i en klump

Snutebiller: Bl.a. jordbærsnutebiller. Legger ett egg i hver blomsterknopp og biter av blomsterstilken. Snutebillene er hardføre, men stasjonære. Flytt plantene litt så de ikke finner mat.

Nyttedyr:

Snylteveps: 6 mm og lys brun. Vanskelig å få øye på. Legger egg i bladlus. Ei infisert bladlus får en brunaktig farge. Den kan plasseres i et drivhus så snyltevepser blir klekket der og kan da ta knekken på evt bladlus .

Gallemygg: Svært liten som bare er ute om natta. Legger egg i bladluskolonier.

Blomsterfluelarver er litt større enn galøemyggens. De eter mye bladlus.

Gulløye: Kan overvintre i gamle hus og i insekthoteller.  Lysende grønne med gjennomsiktige vinger. Lever av nektar. Larvene eter bladlus. Larven er brun med store kjever. Glupsk og rask.

Løpebiller: Sultne rovdyr som eter det de kommer over. Eter også snegleegg og unge brunskogsniler.

Edderkopper: Alle typer er viktige rovdyr.

 

Det var som vanlig servering og loddsalg.