Fylkesturné med Gunn Apeland i februar

Fylkesturné med Gunn Apeland i februar

Hageselskapet Møre og Romsdal har invitert tomat og grønnsaksentusiast Gunn Apeland til Møre og Romsdal i februar. Her skal hun holde tre foredrag, i Kristiansund, Molde og Ålesund - om grønnsaksdyrking i Nordisk klima

 

Hvert år har Hageselskapet Møre og Romsdal arrangert det man kaller Fylkesturné, der en foredragsholder reiser rundt i fylket og holder foredrag i forskjellige hagelag. Man forsøker å variere hvilke hagelag som skal stå som vert det enkelte år.  Årsmøtet for Hageselskapet Møre og Romsdal bestemte at i 2018 skal de tre byene i fylket skal stå som vertskap. Alle hagelaga i fylket er invitert til å delta.

Gunn Apeland planter hvert år over hundre ulike sorter tomater, både i drivhus og på friland. Hennes beste tips for å lykkes med avlingen er å velge en sort som egner seg for norsk klima.

I stedet for å handle på hagesentrene kjøper Apeland tomatfrø på internett, og da gjerne russiske sorter.

– De er bedre tilpasset vårt klima, og stiller ikke like store krav til godvær og sommervarme som sorter produsert lenger sør i Europa. Enkelte av de russiske sortene gir modne tomater allerede 40 dager etter utplanting. Mens noen av sortene du får kjøpt her i Norge, knapt rekker å bli modne før hagesesongen er over, sier hun.

Hun nevner Novinka Altai og Ljana som gode russiske busktomatsorter, og mener det generelt er busktomatene som er enklest å lykkes med.

– Busktomater gir tidligere frukt og er mer klimasterke enn stengeltomater. Å velge sorter som gir små tomater, er også et tips – naturlig nok tar det lengre tid for en bifftomat å bli moden enn for små cherrytomater, sier hun.

Dyrking av grønnsaker og tomater m.m. er svært populært i disse dager. Kortreist mat appelerer til både ung og gammel og vi håper at mange vil komme å høre foredragene. Dette blir inspirasjon i rett tid før man starter sesongen med å så frø.

Hjertelig velkommen til alle.