Hvitløk

Hvitløk

Hvitløk hører til liljefamilien, kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og er en gammel kulturplante som dyrkes over store deler av verden. I mange kulturer brukes hvitløk både som mat-, krydder- og medisinplante.

En hvitløk består av flere små fedd eller kløfter som ligner «appelsinbåter» og som holdes sammen av et tørt hvitt skall. Skallet kan også ha nyanser av fiolett og rødfiolett. Skjæres feddet over er det hvitt og saftig med en meget sterk smak og lukt.

Dyrking

Hvitløk er forholdsvis lett å dyrke, men for å få god avling bør den settes på et lunt, varmt sted i sand eller moldholdig leirjord. Hvitløksbåter settes i bakken om lag fire uker før forventet frost og tele om høsten og arten er såpass hardfør at den tåler en norsk vinter. Det er også mulig å sette hvitløk tidlig på våren, men resultatet blir da ofte mer varierende. Sett hvert fedd om lag fem centimeter dypt, med spissen opp. Planteavstanden bør være 10-15 centimeter og radavstanden 20-30 centimeter.

På grunn av hvitløkens glisne bladverk slippes det mye lys ned til jorda og da vokser ugresset godt. En bør derfor beregne tid til å luke. Det kan med fordel legges på godt med jorddekke, for eksempel etter gressklipping. Eventuelle blomsterstengler knipes av, det vil gi bedre vekst til selve løken.

Sesong

Hvitløken høstes i juli og august etter at den grønne «gressdelen» av planten har visnet, dersom løken skal tørkes. En kan bruke hvitløken direkte fra jordet eller tørke hele løker ute på en luftig plass i en til to uker. Deretter kan hvitløken oppbevares på en tørr og luftig plass gjerne ved 0-2 °C og under 75 % luftfuktighet. Blir lagringstempera-turen opp mot 5-8 °C og luftfuktigheten over 75 % kan hvitløken be-gynne å spire. Da vil løkene etter hvert mugne og råtne. Hvitløk kan også høstes før gresset visner, og da brukes den som fersk hvitløk.

Bruk

Hvitløk brukes til å smaksette mange forskjellige retter som f.eksl pasta, pizza, supper, sauser, hvitløksmør, hvitløkmajones, osv. Hele hvitløk deles opp i fedd og det tørre, tynne skallet fjernes. Feddene kan kokes med hele i en gryte, men også kutte i småbiter eller bruke en hvitløkspresse som gir en grøtaktig masse.

Bruken av hvitløk har også lange tradisjoner som medisinplante. Den mest vanlige bruken av hvitløk er som smakfull tilsetning i mat, men de medisinske egenskapene er også kjent. Det som ofte trekkes fram er den antibakterielle virkningen som har vært kjent gjennom århundrer.


Botanisk navn: Allium sativum
Norsk: hvitløk
Engelsk: Garlic
Tysk: Knoblauch
Fransk: ail
Spansk: ajo
Italiensk: aglio
Punjabi: iasun, iasan
Arabisk: fum, thoum, thum
Tyrkisk: samisak