Urter fra butikken – slik steller du dem

Urter fra butikken – slik steller du dem

Først må det sies at om du kjøper urter fra et seriøst hagesenter vil du få en mer robust plante enn om du kjøper fra matvarekjedene.

Om du har aldri så grønne fingre kan det være en utfordring å få urtene fra matbutikken til å leve videre hjemme på kjøkkenbenken. Denne dillen har vært trangbodd lenge. Foto: Jens Fremming Anderssen
  1. Pakk inn urtene før du tar dem ut av butikken. Spesielt basilikum tåler ikke under 10°C før den blir redusert.
  2. Plant urten over i en større potte og rikelig med jord. Planten trenger nok litt tid på venne seg til sitt nye hjem og kan se litt skranten ut i begynnelsen. Får den godt med vann bør den kvikne til ganske raskt.
  3. Hjemme skal plantene ha lys, lys og atter lys. En mørk kjøkkenkrok kan ta knekken på dem. Vekstlys er å foretrekke i den mørke årstiden.
  4. Jorda skal holdes fuktig, men ikke direkte våt.
  5. Når du tar blad av urtene knipes de like over et bladpar, da vil nye skudd dannes i bladhjørnene.
  6. Aller viktigst: Urtene er til for å brukes! Spis dem, gjerne også blomsteranlegg og stilk.

En viktig forutsetning for at urtene skal trives hjemme hos deg ligger i behandlingen de har fått i butikken. Har plantene blitt utsatt for kulde eller stått på et mørkt lager før de kommer ut i butikken kan de allerede ha fått seg en trøkk som de ikke vil komme seg av igjen.

Les om dyrking av urter i vinduskarmen her