Så innendørs

I Norge er den lyse og varme årstiden kort, så det kan være fint å starte sesongen innendørs med litt forspiring av noen sommerblomster eller grønnsaker for å hjelpe dem igang.

 

Når vi sår inne kaller vi det forkultivering. Grunnen til at vi forkultiverer er rett og slett fordi sesongen her er for kort – sår vi ute vil ikke blomstene rekke å blomstre og grønnsakene blir ikke høsteklare. Desto lengre tid en plante må ha fra sådd til blomstring eller høsting, avgjør hvor tidlig vi må så.

Du trenger: jord, potter, frø, vann og vekstlys (om du starter tidlig).

Slik sår du:

  1. Fyll såjord i potter. Plastpotter holder bedre på fuktigheten enn leirpotter. Du bør alltid bruke innkjøpt jord, gjerne iblandet litt sand, eventuelt kjøpe ferdig såjord. Jorden du kjøper i poser skal være fri for sykdommer og ugressfrø.
  2. Klapp jorden forsiktig til, slik at den blir plan. Du kan gjerne bruke en liten plankebit eller lignende for å gjøre jorden helt flat. Dette hindrer at frøene samler seg i eventuelle ujevnheter eller groper, og at alle frøene spirer på samme sted. Vann gjerne jorda før du sår, slik at frøene ikke blir skylt vekk etterpå.
  3. Så frøene jevnt med god avstand. Les bak på frøpakken.
  4. Dekk frøene med jord (noen frø skal ikke dekkes med jord, de såkalte lysspirende frøene, dette står på pakken).
  5. Vann forsiktig. Bruk eventuelt en dusjflaske som gir jevn vanning. Pass på at vannet ikke vasker alle frøene bort i et hjørne.

    Foto: Hageselskapet
    Foto: Hageselskapet
  6. Sett pottene med frø på et varmt sted, ca. 20–25 grader inntil de spirer. Deretter kan de fleste dyrkes på 15–18 grader. For høy temperatur gir slengete planter.
  7. Så snart frøene har spirt må de ha mer lys. Starter du tidlig må småplantene ha tilleggslys i form av lysstoffrør eller plantelys. Først i april er lyset ute så sterkt at plantene får god vekst. For svakt lys vil resultere i lange, bleke og strantne planter.
  8. Når frøplantene har fått ett til to par varige blader kan de prikles om. De aller første bladene kalles frøblader og ser vanligvis annerledes ut enn de varige bladene. Har du sådd med veldig god avstand kan du vente lenger med å prikle.

Prikling består i å forsiktig ta opp de små frøplantene og plante dem om i egen potte med ny jord. Vær forsiktig når du planter om. Bruk en gaffel eller priklepinne for å ”løfte” plantene ut av jorda med minst mulig skade på rotsystemet.

  1. Hold frøplantene i bladene, ikke i stilken som kan være skjør, og skades slik at planten kan dø.
  2. Bruk ny, næringsrik jord til omplantingen, og vann godt slik at røttene får god kontakt med jorda.
  3. Sett plantene lyst, men unngå̊ direkte sol den første tiden til røttene har begynt å ta opp vann igjen.
  4. Etterhvert potter du om plantene når de trenger mer plass. Dette ser du ved at røttene begynner å vokse i ring i bunn av potten. Dette kan enkelt sjekkes ved å se etter røtter i dreneringshullene under eller forsiktig tippe ut planten av potten og sjekke røttene.

Herding er viktig !

Husk å merke pottene med det samme. Foto: Hageselskapet
Husk å merke pottene med det samme. Foto: Hageselskapet

Før plantene kan settes ut må de herdes. Å herde plantene vil si at de gradvis tilvennes klimaet utendørs. Sett plantene ut i skyggen en kort stund første dagen, før de tas inn igjen. For hver dag som går utvides ”utetiden” for plantene. I løpet av en uke eller to, burde plantene være tilvendt utelivet og kan trygt plantes i potter og bed. Herding gjøres like mye for å tilvenne plantene det sterke sollyset ute, som tilvenning til kulden.

Planter som kjøpes i hagesentre og blomsterbutikker skal være ferdig herdet og trenger ikke denne behandlingen.

TIPS: Les nøye på frøpakken og følg anvisningene. Spar på pakken så kan du lese på den flere ganger, det er fort gjort å glemme…