Plant et tre

Når er det best å plante?

Det er best å plante om høsten, men hvis du bor i et område hvor det er spesielt kaldt om vinteren, skal du plante tidlig om våren fordi plantene ikke tåler kraftig kulde den første vinteren.

Det er vanlig å plante i trærnes hvileperiode. I denne perioden er de minst utsatt for tørkeskade. Hvileperioden varer fra bladfellingen om høsten til nye knopper skyter på våren.

Ved planting må jorda være uten tele. I kystbygdene i Sør- og Vest-Norge og over deler av Østlandet kan du plante både høst og vår. I innlandsstrøk og i Nord-Norge er vårplanting det sikreste.

Planter som selges i potter, såkalte karplanter, kan du plante hele vekstsesongen. Nåletrær og andre vintergrønne trær bør alltid kjøpes som klumpplanter eller karplanter. Disse plantene er særlig utsatte for uttørking etter planting.

Sjekk hvilken klimasone du bor i her


Plantingen


Planten vil vokse raskere og få mer frukt og bær hvis den ikke må konkurrere med ugraset om næring, vann og lys.

Jorddekking

Planten vil vokse raskere og få mer frukt og bær hvis den ikke må konkurrere med ugraset om næring, vann og lys. Fjern derfor ugras, gras og andre planter fra området nærmest inntil planten (0,7 – 1,0 m i diameter, avhengig av plantens størrelse) de første 3-4 årene.
Du kan dekke jorda i området nærmest planten med plast, papp e.l. Bruker du plast trenger du et plastflak på 0,5 – 1,0 m², rundt eller firkantet. Grav ned ca 10 cm av endene på plastbiten for å feste plasten. Hvis du legger den når du planter, får du best effekt.
Bakken kan også dekkes til med organisk materiale, som bark, sagflis, grasavkutt e.l. Legg først ut fuktede aviser og fyll på med 10 cm organisk materiale oppå. Bruker du gras, må du fornye det 2-4 ganger i året. Husk å beholde en liten åpning helt inntil stammen for at den skal kunne tørke etter nedbør og vanning.
Hvis området rundt planten ikke dekkes med plast e.l. bør jorda spadvendes en gang i året, helst om våren. Pass på å ikke grave for dypt, det kan ødelegge røttene. Senere kan ugraset holdes borte ved ugrashakking eller luking.

Vanning

For unge, nyplantede trær og busker er det spesielt viktig å passe på slik at de ikke tørker. En stopp i veksten innebærer at det tar lang tid før de begynner å vokse igjen, og de vil aldri ta igjen forsinkelsen. Også senere er det viktig å passe på med vanning, spesielt for planter som står i plantekasser med begrenset jordvolum, og på lett og grunn jord.
Når du planter et nytt frukttre, trenger det støtte slik at det ikke velter før røttene har fått godt feste.

Kjenn med hånden om jorden er tørr, fuktig eller våt. Jorden skal være passe fuktig, dvs. at den kjennes fuktig ut, men at det ikke renner vann dersom du klemmer sammen jordklumpen. Det ideelle er at jorden inneholder 1⁄4 vann og 1⁄4 luft. Dersom jorden er våt blir det for lite luft. Det er viktig med drenering, dvs. at overflødig vann kan renne bort. Dersom dette fungerer, kan det gis rikelig med vann ved hver vanning slik at hele rotsonen blir gjennomfuktet.

Når det begynner å bli tørt er det aktuelt å gi så mye vann som 25-30 liter pr. kvadratmeter. Bruk av altfor mye vann er uheldig fordi det blir vasket ut næringsstoffer sammen med overskuddsvannet. Vent til jorden er nesten tørr før det på nytt tilføres vann, men vær oppmerksom på at plantene lider av tørke en god stund før vi kan se det i form av visne blad! For godt etablerte busker og trær kan det gå noen dager mellom hver vanning.

Gjødsling

Frukttrær og bærbusker har et beskjedent næringsbehov. Ved planting er det aktuelt å tilføre 3-6 kg kompostert naturgjødsel pr. kvadratmeter. Gjødselen bør blandes godt inn i hele matjordlaget. Senere er vi henvist til å legge gjødselen på toppen eller eventuelt bare blande den inn i det øverste laget av jorden for ikke å skade røttene. Da er det aktuelt å tilføre litt mindre gjødsel av gangen, for eksempel 2-3 kg pr. kvadratmeter. Ideell tid for dette er i april-mai.
Når det er rikelig med organisk materiale i jorden (det er mye av dette i naturgjødsel, kompost og torv) vil det etter hvert frigjøres nitrogen som er viktig for planteveksten. Dersom de nye skuddene på et frukttre blir 20-50 cm lange, tyder det på at det er tilgang på tilstrekkelig med nitrogen. Vær oppmerksom på at for mye nitrogen fører til dårligere smak og farge på frukten.

Frukttrærne trenger støtte

Når du planter et nytt frukttre, trenger det støtte slik at det ikke velter før røttene har fått godt feste. Til dette kan du bruke trykkimpregnert, rund stokk på 2,5 m og tykk hyssing. Stokken settes ned 10 cm fra trestammen, enten før plantingen eller etter. Slå stokken ned i jorda slik at 0,5 m er under bakken.
Plant treet slik at det heller litt bort fra stokken og bind treet inntil stokken med hyssing. Det skal være litt motstand mellom treet og stokken for å få det til å stå stødig.