Paprika

Paprika

Paprika kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika, men dyrkes nå i stort omfang i Europa. Det finnes forskjellige paprikavarianter med ulike former, farger, størrelser og smak. Bruken av paprika er godt etablert i Norge, enten med rødt, gult eller grønt fruktkjøtt, men den finnes i mange fargenyanser fra grønn, via gul, sterk orange, rød, grønn til dyp fiolett.

Dyrking

Paprika vokser sent og bør såes innendørs tidlig om våren for å sikre modningen før det blir for kaldt om høsten. Høster man paprikaen grønn er den fremdeles umoden. Denne grønnsaken kan dyrkes i veksthus eller i en varm krok utendørs. Det tar minimum tre måneder før man kan forvente å høste. Så i februar – mars, og la frøene spire ved 20-25 grader. Bruk tilleggslys i 12-14 timer. Etter spiring kan temperaturen reduseres til 20 °C. Plant når det er blitt varmt i været og jordtemperaturen er minimum 18 °C. Beregn planting om lag 8 uker etter såing. Plant 3 planter per kvadratmeter. Fjern de 2-3 første blomsteranleggene, da vil planta vokse seg kraftigere før den begynner å bære frukt. Paprika vokser som en busk og beskjæring er ikke nødvendig, men om man vil ha lange, slanke planter kan man la planten få en hovedstamme. Plantene trenger gjerne noe støtte eller oppbinding etter som plantene vokser til.

Jord og gjødsling

Plant i samme jord som til tomat og agurk i veksthus. På friland plantes det i frisk, humusrik jord i god hevd. Plantene kan gjødsles med samme gjødsel som til tomater.

Plantevern

Dyrkes paprika i veksthus har den lett for å fenge både lus og spinnmidd.

Høsting og lagring

Paprika kan lagres ved 8-10 °C.

Bruk

Klipp gjerne de modne fruktene av med saks, da unngår man å rive av greiner. Vask paprikaen og fjern stilker, innvendige hinner og frø. Paprika inneholder både mye A- og C- vitaminer, og er best å spise rå for å få med seg alle vitaminene.