Driving av løk til jul og påske

Jul og påske er for mange svibel- og løktid. Noen kjøper dem ferdig i butikken, men det er billigere og både enkelt og gøy å drive dem frem selv! Med små triks lurer vi disse til å blomstre på helt andre tider enn normalt, og man kan selv velge om man vil lage små stilleben med andre naturinnslag, eller presentere dem på klassisk vis i spesielle vaser laget for løk.

Straks etter innkjøp, på høsten en gang,  legges løkene i store potter, 5-6 løk i hver potte. Fyll først potta halvfull med godt fuktet jord, plasser løkene og fyll potta full med jord. Grav pottene ned ute slik at de får 15-20 cm jord over seg. Dekk over med en isolerende matte, slik at ikke telen hindrer deg i å grave dem fram. Nå kan du glemme hele greia til det er på tide å ta inn en potte.

Januar

Etter ca. 20. januar kan du ta den første potta inn til driving. Sett den lyst og varmt (minst 20 grader). Så tidlig tar det 15 – 18 dager før blomstene springer ut, senere på våren går det kortere tid, kanskje bare en uke. Stell godt med løkene til bladene visner. Ta løkene opp til tørking.

September/oktober:

Plant løkene ut om høsten. De vil blomstre neste vår.

Svibler til jul

September

Tidlig i september kjøper du knoller, jord og potter. Fyll jord i pottene og legg en knoll i hver potte slik at toppen på den er jevnt med pottekanten. Sett pottene kjølig eller grav dem ned ute med ca. 15 cm jord over. Det er lurt å legge en isoleringsmatte over om det skulle bli frost (figur 6). Du må ikke slå vann i gropa.

November

Om lag 15. november hentes pottene med sviblene og settes mørkt, ved ca. 15 grader.

Desember

Den 1. desember er det på tide å ta pottene inn i varmen. De må stå varmt (ca. 22 grader), men skal fremdeles stå mørkt til blomsterknoppene er kommet godt opp mellom bladene, gjerne like høyt som bladene (6-8 cm).
Den 24. desember skal sviblene være i fin blomstring, men tiden kan jo variere fra gang til gang. Skulle sviblene blomstre litt for tidlig, spiller det ingen rolle, men skulle de være på sitt peneste litt for tidlig, kan det kanskje være en førjulshilsen til noen?